Drangelska unplugged

2019-02-20
20:23:00

Att vara smittad eller inte..

Att vara smittad eller inte.. det är frågan

 

Som vi alla vet så grasserar diverse hästvirus just nu. Det är lätt att drabbas av panik. Samtidigt så är det så här varje vinter. Det är bara det att den här gången handlar det om ett virus som ger betydligt värre skador och t om kan leda till att hästar dör. Och på ett alldeles förskräckligt sätt. 

Det tråkiga i det hela är att hästvärlden, dvs vi har reagerat så sent. Först när det var ett faktum lät vi det tränga in på riktigt. Men då var skadan redan skedd. Enligt devisen det drabbar inte mig. Det är bara de där i Åkersberga. Och så tuffade alla på som vanligt. 

Rörlig värld

Ingen ville göra avkall på det som denna rörliga värld har att erbjuda. Åka till träningar, åka på tävlingar, åka på kurs. Nu när det är ett faktum att det är vida spritt och ingen riktigt har koll på eller vill spåra smittvägarna är allt stängt. Och vid minsta antydan till att man skulle åka till ett stall och hålla lektioner, även om det är ett stall som varit i karantän för ett annat virus i över en månad så får man onda ögat. 

Nu höjs rösterna för att hitta den skyldiga. Förbundet, stallägare, tävlingsryttare, hovslagare. Faktum är  att vi alla är potentiella smittbärare om vi rör oss mellan stall, utanför stall med stallkläder på ICA, på uteritten när vi rider förbi en hage mm. 

Tänka om

Kanske måste vi tänka om. Hur många stall som tar in nya inackorderingar har särskilda boxar för dessa de första veckorna? Hur många har särskilda boxar för de som har varit på stora meeting med utländska hästar? Hur många här särsklida stalldelar för hästar som tävlat utomlands? Hur många skiljer på tävlingshästar och hemmahästar? 

När sprids och frodas dessa virus som bäst? Jo, precis som hos oss människor vintertid och vid större ansamlingar av hästar på en liten yta. 

I framtiden

Vad innebär detta för framtiden? Om vi inte får ett vaccin som biter på den här neurologiska formen av abortvirus måste vi kanske tänka om. Vi måste kanske se till att man byter stall till sommaren eller efter sommaren. Vi kanske skulle återgå till den traditionen som vi hade förr, tävlings- och träningsstopp på vintern en-två månader. 

Vi måste kanske se till att det finns uteboxar eller boxar en bit bort för hästar som kommer nya eller är ute och reser mycket. Eller har mindre stalldelar som man kan hantera separat vid ett utbrott. 

Vintervila

Som ridlärare drabbas jag ju alldeles särskilt. Till mina kurser åker man ofta för att samlas på en anläggning och rida under två-tre dagar. Eller så åker jag till ett stall för att ha lektioner och bland eleverna finns ibland också tillresta hästar från ett annat stall. 

Kanske måste vi också har kursledigt under de två värsta månaderna och ta höjd för det i vår prissättning. Känner definitivt att online-kursen är här för att stanna. Då kan mina elever ägna vintern åt att Lyfta sin ridning ytterligare ett snäpp och sedan kan vi ses mer sällan eftersom det blir så mycket mer effektiva och väl förberedda ridpass.  

"Thay who live shall see." Rid nu väl & genomtänkt! 

Ps Om du vill läsa lite om min reflektion om vad som händer när eleven förberett sig online i själva ridpasset ska du stå på vår lista. Klipp ut och klistra in den här länken i din webbläsare. 

https://lyftdinridning.simplero.com/page/77720

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: