Drangelska unplugged

2014-05-20
14:51:18

Håll fokus på dig och din väg

 
Jämför dig inte med andra.

Du är du, och det är faktiskt ointressant vad andra gör. Det går inte ens redigt att jämföra sig med andra för de är just andra, med andra erfarenheter, förutsättningar och motiv. Och det är ganska oviktigt vad andra väljer att göra. Det viktiga är vad du vill och vad du väljer och hur du vill att det ska vara. Det intressanta är ju din utveckling i relation till dig och ingen annan.

Jämför dig inte med andra.

Jag som din ridlärare gör det ju inte heller. Det är oviktigt och ointressant. Du är du och din resa är värd all min uppmärksamhet. Inte i relation till de andra ryttarna utan bara i relation till vad du vill och var du är och har varit. 

2014-05-17
10:51:00

Förbereda nervsystemet

 

Jaa, man kan förbereda nervsystemet på det det ska utsättas för innan det ska ske i en mildare form så att man är redo när det är dags. Ungefär som såna där astronauter som får öva att vara i en miljö där tyngdlagen inte existerar, sväva runt för att vara förberedda.

Gör det svårare så blir det lättare
Har äntligen förstått hur viktigt det är att hjälpa mina elever att förebereda eleverna på vad som komma skall. Eller som Paulo sa till mig vid något tillfälle med Indigo nu ska vi se till att göra allt som är svårt i skritt och trav. Så att vi får det att fungera riktigt bra i skritt och trav också det svåra. För i galoppen är det så mycket som händer och då behöver det andra vara på plats redan. Vi behöver behärska det när det blir lite Hi Chaparall i galoppen. Ja, jag har en PREhäst och ja den har mycket nerv. En praktikant sa en gång att han är som en elektrisk ål som har fått uppåttjack. Det var då det. Nu har vi tagit oss förbi det värsta. Genom att bl a förbereda nervsystemet på oss båda.

Huka er i bänkarna!
Så håll i er nu alla gamla och nya elever. Här ska nervsystem förberedas! Mina elever på Ekerö var först ut. Bomträning med påföljande språng för vissa av ekipagen. Utfallet är till stor belåtenhet! Det är så mycket som vi måste kunna för att bli bra på att rida. Det gäller att identifiera vad ryttaren behöver mest för att kunna ta nästa steg. Så alla nervsystem därute huka er i bänkarna för nu är det er tur! 

2014-05-15
21:09:00

Min tid vs din tid. Mina pengar vs dina pengar-eller är tävlingsryttare viktigare än andra ryttare?

Ibland får jag en känsla av att ryttare som tävlar tror sig vara viktigare och eller bättre än andra ryttare. Det kanske är så på andra områden i tillvaron också att den som tävlar i något är viktigare än en som utövar samma intresse men inte tävlar. Att en amateur skulle vara oviktigare.

 En som älskar det den gör-  en amatör

Amateur kommer från franskans aimer- att älska. En som gör det den älskar. Handen på hjärtat. Förbättrar en tävlingsryttare världen i större utsträckning en en hobbyryttare? Tjänar den mer pengar? Gagnar tävlingsridningen samhället, historieskrivningen, stoppandet av miljöförstöringen eller nånting som kan rättfärdiga att den som tävlingsrider på något vis är viktigare än den som rider utan att tävla?

Oseriös?

Det verkar som att en del tänker att den som inte tävlar liksom är oseriös i sitt utövande av ridning. Om man inte ställer sig till jämförandets och bedömandets förfogande så är man liksom per se mindre värd. Det är intressant att se att i många ridhus har den som tävlingsrider på hög nivå (den har startat en eller annan medelsvår kanske) liksom förkörsrätt . Den får ta större plats med sina byten och pirouetter och saxar. Den är viktigare. Hur kan det komma sig?

Inget emot tävling

Näe, jag har inget emot tävling i sig och ja, jag har tävlat upp till medelsvår hoppning och fälttävlan själv under upplysningstiden, typ. Men jag är andå fascinerad av att den som tävlingsrider liksom skulle ha högre status. Är det vi andra som ger den det? Eller är det den själv som anser det. Varför skulle din tid om du väljer att köpa en dressyrhäst som du rider runt på din fritid till ingen annan eller annans nytta än din allra högst egna vara värd mer än min om jag väljer att rida runt på en halsring på min korsningsponny på min lediga tid utan att delta i diverse jämförande evenemang?

Mindre värd?

Jag med min korsningsponny (nu har jag ingen sån) (skulle inte få rum med min långa kropp där) som jag lägger all min lediga tid och mina pengar på för att utvecklas som ryttare och förkovra mig i ridningens mysterier anses av många var mindre värd än den som har ett halvblod som den startar med kanske halvtaskigt resultat.

Lika mycket tid- lika mycket pengar

Vi lägger lika mycket tid och lika mycket pengar och vi har kanske lika mycket eller lite fri tid till vårt förfogande. Vi betalar lika mycket stallhyra. Vad är det som gör ditt fritidsintresse och din satsning viktigare än min?

Alla elever är lika värdefulla

I min ridlärarroll gör jag ingen skillnad. Alla mina elever tar jag på lika stort allvar och har jag samma respekt för oavsett om det vill långtygla sin shetlandsponny eller lära in galoppombyten på sitt halvblod. Det är din individuella utveckling och ditt engagemang som fångar mitt intresse. Varmt välkommen!