Drangelska unplugged

2015-11-30
17:33:12

Kissar du innan du tränar?

 

Hör du till dem som hämtar hästen i hagen för att rida och ställer den direkt på gången.. Näe, puh! Vilken tur! Men det finns de som gör. De gör säkert så för att de inte vet bättre. Det brukar vara så. Man gör så gott man kan givet förutsättningar och kunskap. Och just här har jag iakttagit att det finns en kunskapslucka. Vad är det första din häst gör när du har mockat och ströat med ny halm eller nytt spån? Just, det den kissar. Givetvis gör inte alla hästar det. Men väldigt många hästar gör det. Andra gör det så fort de kommer in i boxen oavsett om den är nymockad eller ej. De gör de när de kommer från hagen och en del gör det sedan en gång till när de kommer från ridpasset.

Obehagligt och rent skadligt

Nu har jag i så många år sett att det finns de som hämtar sin häst i hagen och sedan direkt ställer den på stallgången utan att den har fått vara inne en stund i boxen och kissa. Jo, det tar en liten stund. Den stunden kan man nyttja till att byta om eller hämta utrustning eller vara på facebook :-) Vad som helst. Det är väldigt viktigt för hästen att få kissa och/ eller dricka lite och/ eller äta lite hö innan den rids. Helst alla tre om den kommer från hagen och inte har ätit, druckit eller kissat på några timmar. Det är inget bra för njurarna att behöva härbärgera all denna överståndna urin under ridpasset. Kanske därför hästen känns spänd, ovillig eller stel. Prova att gå att träna eller ge dig ut på en långpromenad eller joggingrunda eller bara komma in och  hoppa över att gå och kissa. Ibland behöver man förmänskliga för att förstå.. andra gånger ska man ge katten i just det. Men det är en annan tanke. 

 

2015-11-22
22:27:00

I takt med tiden-äntligen

 

Jag har just varit på vidareutbildning för B- och C-tränare i Svenska Ridsportförbundets regi. Och det är så lustigt att se att för varje år som går så närmar de sig det som vi redan har gjort länge. Det kan låta förmätet men tiden kommer ikapp oss. Redan 1988 så arrangerade jag kurser i TTEAM och TTOUCH med Linda Tellington-Jones på vår gård i Tyskland. Då ansågs vi vara några kufiska personer.

Tog bara 30 år

Nu var det en av C-tränarna som rekommenderade det för att sätta igång en häst. Såå roligt för mig som började utbilda mig i ämnet 1986! Det tog bara nästan 30 år för etablissemanget att förstå värdet i det. Men som sagt kommer tid kommer råd. I Tyskland idag så anses du liksom konstig om du bara är ridlärare.. ” Har du ingen tilläggsutbildning?” ”Feldenkrais?”  ”TTEAM?” ”Sjukgymnastik?”  ”Kroppspsykoterapi?”

 
 
Individuell anpassning och allt spelar roll

Utbildningsdagen genomsyrades av det som vi länge förespråkat inom Integrerad ridkonst. Vi måste titta på alla bitar. Allt spelar roll! Och vi måste se till individen. Så härligt att tiden kommer ikapp mig. För det är inte bara en fördel att vara före sin tid. Då är man udda och annorlunda och betraktas som lite farlig, en outsider. Nu är det inte så längre. Nu är det intressant och ”hur länge har du tänkt så?” får jag som fråga. Det är knappt att jag vågar svara snart 30år. Näe, helt ärligt så säger jag inte det.

 Tar tid 

Men så var det även för Moshe Feldenkrais. Det han hävdade kunde inte bevisas då , men väl av modern hjärnforskning. Var också på en intressant föreläsning om hälsa. Idag vet man att mycket bestäms av tarmfloran på människan. Man vet det på universitetet, man vet det inom närlingsläran. Och hur lång tid tror du att det kommer att ta innan det har trängt igenom alla lager och nått avnämaren dvs patienten på vårdcentralen.. ? Jo, kanske så mycket som trettio år. Även om det går fortare nu. Så säg 25 år. 

Intressanta forskningsområden

Under föreläsningen så kom jag på minst 3 forskningsområden på veterinärsidan på häst. Så om du känner någon som tänker studera till veterinär och inte vet vad den ska göra sitt ex-arbete på så be dem höra av sig till mig. Känner mig stolt över vår utbildning i Integrerad ridkonst. Vi har bara hållit på sedan 1994. Men tro mig om det följer de trender som jag har sett på de andra områden som jag har utbildat mig inom så är det hett som attan om några år. Ska det ta 25 år så är det 2019 som gäller och det är faktiskt bara drygt tre år dit. Så vill du vara med när det händer så är det nog dags att säkra din utbildningsplats..

2015-11-20
12:06:25

Ärligt talat.. eller ska vi fortsätta som om vi red

 

 

Jag uttrycker ofta att jag tycker att de som bestämmer sig för att gå vår utbildning är modiga. I mina kommentarer på facebook och instagram är det just det ordet jag använder.Det är modigt att vilja se vad som är istället för att låtsas som om allt vore i sin ordning.

Hästen får skulden

För ärligt talat så ser jag så ofta att hästen får skulden för att ryttaren inte gör med sin kropp det den har för avsikt att göra. Ett typiskt scenario är följande:

Ridläraren ber ryttaren att rida hästen undan för den inre skänkeln. Hästen går inte åt det håll man tänkt sig och då uppmanas ryttaren att ”ta i”, skänkla på, gå på den mm. Detta åtföljt av uttryck som ”den får inte göra så” eller ”låt den inte vinna över dig” eller ”du måste få din vilja igenom”.

Sned ryttare

I själva verket lyder hästen under Newtons lagar, precis som du och jag. Hästen är sned och ryttaren sätter sig ”rakt över den sneda hästen” dvs i hästens snedhet och blir på så vis en del av problemet och utifrån den sitsen/positionen tänker den sig kunna dirigera hästen rätt. Det funkar inte så och den som får bära hundhuvudet och också får däng för det är hästen. Om ryttaren hänger åt fel håll så går hästen åt fel håll. Om ryttaren ger motstridiga signaler till hästen dvs skänklar intensivt men samtidigt drar händerna bakåt, något som jag ser hos 80 % av alla ryttare även de på mycket hög nivå, så går hästen inte framåt eller bara motvilligt och i motstånd.

Symptomatisk korrigering av hästen

Ärligt talat så måste vi börja med oss själva. Och det är en process.För att citera en av mina förebilder; Moshe Feldenkrais, "för att kunna göra det vi vill måste vi veta vad vi gör". Och de vet de flesta ryttare inte. Utan ridundervisningen blir symptomatisk. Ridläraren hjälper ryttaren att korrigera symptomen som uppstår hos hästen på att ryttaren sitter fel och ger motstridiga hjälper. Jo, jag vet det bitvis funkar. Det är därför det fortgår i så många maneger. Men ärligt talat är det inte mer OK och sjysst mot hästen att börja med att ta bort det som skaver och är ur synk hos ryttaren?  Att börja med att identifiera och plocka bort det som stör och hindrar hos ryttaren?

 

Modiga elever

Och det är här jag tycker att mina elever är modiga. För de är villiga att se sig själva i "spegeln":

Spegel, spegel på väggen där säg mig ärligt hur sned jag är.

Eller som en av mina elever i utbildningen sponant yttrade efter en övning i kroppskännedom på golvet:

"Det borde vara förbjudet att kliva upp på en häst med en så sned kropp!" Då ska ni veta att om ni såg henne till häst så skulle ni inte alls tycka att hon var sned. 

Ridning är rörelse

Men att inte sitta upp är att dra det lite för långt. För vi måste öva, som Ronja Rövardotter säger "på kanten av helvetesgapet". Så jag tror inte på att bara öva utan häst eller bara i skritt i evigheter eller ännu värre i stillastående! Ridning är rörelse!  Vi måste hitta en meningsfull och verksam mix. Men vi kan göra mycket mer för att underlätta för hästen att vara vår partner som är underst och bär.

Inifrån och ut

Och att vara så ärlig är modigt. Att säga ja, jag är sned och jag kommer att jobba på det! Eller ja, jag har stora brister i min motorik och jag tänker utveckla den. Istället för att låtsas som om allt vore prima och hävda att funkar det inte så är det hästen som ”inte vill” eller något annat ljug och hittepå.