Drangelska unplugged

2015-04-01
12:00:00

Transversus och jag BFF

Om betydelsen av transversus och dess påverkan på multifiderna och hållningen

Transversus. Tänk om jag hade vetat om det jag vet om transversus idag, då. Då när jag var så skadad i ryggen. Eller om jag ens hade skadat mig så i ryggen om jag hade vetat det jag vet idag, om transversus alltså. Då när jag diagnostiserades med ”diskbråck” och vart sjukskriven och ordinerad smärtlindrande medicin av starkaste sorten och i mängder. Vad mycket lidande och vad mycket onödigt medicinerande med alla dess biverkningar som jag hade kunnat undvika då.

 

 

Antagligen hade jag inte heller ramlat av så ohyggligt många gånger som jag gjorde under ungdomsåren som jag gjorde när jag red på ridskolans ystra hästar och på Täby Galopps vilda fullblod.

Kärlek

Jag älskar transversus! Den är förvisso krävande transversus. Den behöver sin dagliga dos. Form är som vanligt färskvara. Men den är lika belönande. Självklart så är den verkliga motivatorn till att träna transversus att bli en bättre ryttare. Vore det inte för det så vore det betydligt mer skralt med motivationen. Det är några år sedan jag tack vare institutets mycket skickliga sjukgymnast Pernilla Olausson blev klar över hur värdefullt och viktigt det är att ha en tränad transversus för att undvika ryggont och ryggskador. Men, trots att jag regelbundet träffar Pernilla så är det först på sista tiden som jag förstår hur mycket jag kan använda en tränad transversus för att rida hästen till lätthet, lösgjordhet och samling.

Multifiderna

Transversus väcker hållningsmusklerna, multifiderna. De väcks inte av att man drar tillbaka axlarna eller sträcker på sig eller sätter sig på ändan. Näe, de väcks effektivt och bara av att man spänner an transversus. Till en början så är man glad att man hittar den om man hittar den. Sen inser man att den har en högersida och en vänstersida…oops! Sen inser man att man behöver gradera hur man spänner den. Alltså göra skillnad mellan bomstopps-på och lite på. Från 10 % till 100 % påslag.

Tacksam

Jag känner tacksamhet över att jag har fått lära mig det här och på så sätt bli fri från mina ryggproblem eftersom det inte går att vara en effektiv ryttare med ryggont. Jag känner stolthet över att erbjuda en utbildning där eleverna får lära sig det här med transversus. Dels för att det förebygger ryggont, dels för att det hjälper till att bota det onda, dels för att du kan hålla din balans utan att ta hjälp av tyglarna och dels för att du effektivt kan inverka på hästen med små hjälper om du tar sats ur transversus.

Så googla på transversus och olika sätt att öva den på. Balansplatta och pilatesboll hittar man prisvärt på  t ex Rusta.

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: