Drangelska unplugged

2019-03-08
12:54:54

Hur lång tid tar det att lära känna en häst?

På riktigt; hur långt tid tar det att lära känna sin häst. Känna den så att du kan förutse hur den ska reagera eller så att du inte längre vet vad det är som säger dig vad den tänker göra. Du bara vet det. Ett halvår.. ett år.. tre år. 

 
 

Wild Love

Nu har vi haft Walle eller Wild Love som han heter i lite mer än ett år. Första året tillbringade jag en stor del av tiden som konvalescent efter en olyckshändelse som gav mig en omfattande brännskada och som följd av det nya diskbråck pga felbelastning. Så vår första tid var oregelbunden och trevande. Och stökig minst sagt. Det blev min yngsta dotter Vera som fick tampas med honom i vardagen. 

Magsår och sömnlösa nätter 

Efter att ha tillbringat morgnar, kvällar och helger på Täby Galopp som tonåring så är hantering av yster häst med frambenen högt upp i luften en av mina bästa grenar. Walles första tid hos oss gav honom magsår, om han inte redan hade det och mig och mina barn en hel del sömnlösa nätter. 

Med blodförtunnande medel i kroppen, ishalka och svårt att gå blev jag inte förstaskötare direkt. Vera, min yngsta fick ta  ut och in honom varje dag 7 dagar i veckan för det ville ingen annan göra. Eller vi visste att om det blir problem med det så blir det verkligen problem och han skulle få ett dåligt rykte.

Mycket häst

178 cm i mankhöjd, och då talar vi inte om långa ben utan om mycket häst. Täcke 165 cm, som står på bakbenen eller tror att det är 60 meter under 4 sek som gäller när man ska in... Det är inte så roligt när gårdsplanen inte är sandad. Sen högg han ju vilt omkring sig också vid minsta tecken på att man rörde sig mot täcket.  Vera fick uppsöka akutvård redan under första veckorna med ett finger som verkade av. Hur kunde det bli så tokigt? 

Han högg vid sadling och borstning och hanterande av täcke när han stod hos förra ägaren. Men kolikerna vad kom de sig av? Trots halm och mash.

Smart lösning

Walle var paniskt rädd för större motorfordon, typ traktorer och lastbilar när han kom. Bilar var kanske ok där han bodde innan. Men i den nya miljön var även bilar superläskiga. Vi tänkte att vi var särsklit sluga när vi ställde honom i hagen där han hade bilar på ena sidan, parkeringen på andra och verkstaden med traktorer, lastbilar och svetsningsjobb på den tredje sidan. Föreställ dig storleken på en vinterhage i ett inackorderingsstall i Storstockholm dvs 30 x 40x20 meter som en trekant. Vad smarta vi är! Prima! Nu vänjer han sig. Varje dag stod han där så stilla i sin hage… 

 De fem F:en

Jag om någon borde väl veta om hästens olika reaktioner på stress elelr något som skrämmer den. F:en; flight, fight, freeze, fool around och faint. Alltså flykt, försvara sig, frysa fast, larva sig och svimma. Har otaliga gånger sett alla dessa, även den sista. Det vanligaste är att hästen inte visar alla utan att olika hästar har sina specifika strategier. När Walle blir rädd far han runt snabbt och sedan står han still, blickstill, länge. När vår Boozie blir rädd far han runt som en tok. Generellt sätt så menar hästfolk att rädd är hästen bara när den gör som Boozie, far runt som en tok. 

Fattade men för sent

Till mitt försvar eller vårat så kan jag säga att jag var inte där för att se det. Det skedde inte utanför mitt köksfönster. Jag vårdades för min skada och jag var bara betingat i stallinsats. När det äntligen gick upp för mig så var magsåret ett faktum, eller den magkatarr han enligt håranalys hade när vi köpte honom hade utvecklats till ett fullskaligt magsår. Han går i freeze när det blir för mycket. Och det är det sämsta en häst kan göra för då stannar stressen i kroppen. Det tog oss ganska lång tid att förstå det. För lång tid.. eller magsår kan utvecklas på så kort tid som 72 timmar enligt flera av varandra oberoende studier. Så givetvis behövde han inte stå något mer i den hagen. Den var för trångt för att det skulle bli habituering; gradvis tillvänjning av det. 

Anpassat omständigheterna efter behovet

Nu 1 år och 3 månader senare vet vi bättre. Vi har anpassat omständigheterna så gott vi kan. Vi står på ett litet stall. Det händer inte mycket där. Han har avstånd till biltrafik som gör att han gradvis har kunnat vänja sig. Det åker bilar några gånger om dagen men han kan själv gradera avståndet till dem. Vi har gett Omeprazol i 6 månader. Dyrt! Livslång diagnos. Men vi har också hittat ett budgetalternativ, naturligt tillskott som kostar en bråkdel. Skönt! Vi har hittat rutiner som fungerar bra. Inga fler 4koliker på sex veckor. 

Närmar oss en startpunkt

Så sakteliga känner vi att han förstår bättre vad vi menar. Att vi läser av honom bättre och kan kalibrera vår insats på ett sätt som gör honom mer tillfreds och lugnare. Vilket gör att vi mår mycket bättre. Alla mår mycket bättre. Nu kan vi faktiskt snart börja utbilda honom. Vi ska bara ha en sadel också.. Barbacka är också ett sätt att rida på och det gör Vera men mammor vill ha säkrare situationer än så. Det har alltså tagit oss mer än ett år att komma till en bra startpunkt. Och nu bygger vi relationen i vardagens små situtioner som uppstår vid träning. Och är ju som bekant ett livstidsprojekt. En relation utvecklas och förändras över tid. Fördjupas. Så spännande och givande. För oss allihop!

Att fördärva en häst

Så till sist, motsatsen; hur lång tid tar det att fördärva en häst? Det kan faktiskt gå så fort som på ett kick. En kraftfull, skrämmande upplevelse kan skada hästens tillit för resten av dess liv.  Och ju smartare, känsligare och mer överlevnadsförmögen en häst är desto snabbare lär den sig. Vilket ger oss mindre marginaler. Trögtänkta, mindre uttrycksfylla och mer doministicerade hästar är mycket lättare att utbilda på ett hållbart och fungerande sätt. Hästens hjärna, liksom vår plockar nämligen först fram det farligaste den upplevt kopplat till det vi gör. Det är bäst för överlevnaden. 

Nästa gång tänkte jag skriva lite om hur man kan reparera skadan och åtgärda felen när de ändå har uppstått. För det gör det trots våra goda avsikter.

Ps vill du läsa om symptomen på magsår så hittar du en suverän hemsida om det här: 

http://www.lunatunesfreestyles.com/ulcers

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: