Drangelska unplugged

2015-09-21
12:38:41

Allt spelar roll

 

 
 
 

Att undervisa integrerat - en sann glädje

Allting spelar roll. Hur du sitter. Vad du tänker. Hur du inverkar med dina hjälper. Vad du gjorde igår när du red. Hur din häst är skodd. Om din sadel passar. Hur mycket din häst rör på sig i hagen. Listan kan göras hur lång som helst. Ambitionen kan vara hur hög som helst. Och med höga ideal att sträva emot så är vi ändå lämnade att göra det bästa vi kan av det vi har där vi är.

Balanskonceptet

Varje gång jag undervisar så känner hur viktigt det är ändå att ge hästen en chans. En chans att förstå balanskonceptet som gäller under skolridning. När den förväntas röra sig på ett sätt som ska gynna både hästen och det den ska göra med sin ryttare. Den ska röra sig i flexormönster. Böjd till insidan på det böjda spåret med engagerad underlinje och sökandes framåt-neråt. Inte med huvud och hals ut och bogen in med huvudet upp i extensormönster. 

Äpplet faller till marken

Här kommer guidningen av ryttaren in. Det är inte hästen som gör fel eller rätt för den delen. Det är ryttaren som kan guida den till att förstå balanskonceptet eller ej. Och för att göra det måste ryttaren inte bara inverka med tyglar och skänklar. Det som har en mycket större inverkan är ryttarens placering över hästen. Det här har med Newtons lagar och göra och är inte så mycket att diskutera. Äpplet faller till marken.. Himla skönt tycker jag. Man kan göra fel ändå. För att man inte vet hur man ska göra. Och man kan få hästen att gå på det där böjda spåret ändå även om man inte gör rätt. Men det kostar så mycket kraft och skapar så mycket negativ spänning i hästen.

 Småkär i Newton

Känner mig lyckligt lottad som får bidra med det lilla jag kan och har förstått på området. Det är en enorm tillfredställelse att se hur lättad hästen är när den förstår hur den ska hålla balansen och när den känner att den kan börja röra sig friare. Och när ryttaren känner att den kan och vet hur man ska göra och att den faktiskt rider sin häst och gymnastiserar den. Och sen några år tillbaka är jag faktiskt lite småkär i Newton och hans teorier. Hur kommer det sig? Jo, för att det fungerar.