Drangelska unplugged

2019-02-07
18:58:00

Vadå rakriktning? Räcker det inte med att rida rakt fram?

 

En elev frågade mig nyligen hur det kommer sig att jag är så upptagen av just rakriktning. Eller som hon sa: ”Jag rider ju på raka linjer mellan varven och försöker att inte fastna på ridning på volten, räcker inte det?”

Nej, det räcker inte. Och hör och häpna att rida på raka linjer kan t om göra hästen snedare. Högst sannolikt blir den snedare. För just dina försök att få den att följa en bestämd linje genom att hålla den på den med all tänkbara hjälper gör konserverar dess snedhet. 

Det är skillnad på rida rak och rakriktad 

Det är nämligen inte linjen den ska gå på som ska vara rak. Det är hästen som i sig ska vara rakriktad. Och det är skillnad. Du kan jämföra med en bil som drar snett. Du kan hålla emot i ratten och ändå ta dig fram men du kommer få snedslitna däck. Och efter ett tag så kommer sannolikt hela framvagnen få bestående skador. 

Och jag är så upptagen av det just för att under ryttarbelastning så blir hästens naturliga snedhet värre än om den bara skulle jogga runt på egen hand. 

Förstå snedheten

Därför är det så viktigt att förstå vad hästens snedhet är. Nämligen att hästen är parallellsförskjuten i kroppen. Den har ett gåben och ett ståben, en stor bog och en liten bog. Den stora bogen är den som den hellre tar för sig med. Den tar det benet först när den sätter igång och den väljer hellre den galoppen, i varje fall utan ryttare. 

Åtgärda snedheten

Sen gäller det att veta hur man åtgärdar snedheten. För ridning rakt fram rakriktar definitivt inte hästen. Du ska istället se till att dämpa den stora bogen och få fram och ut den lilla bogen. Få hästen att söka sig bort från den tygel den hänger på och till den tygel som du har mindre kontakt med. Här gäller det att lära sig vilka övningar som ska ridas men inte bara det. Hur du ska rida dem så att de verkligen rakriktar och inte befäster snedheten vilket det precis lika gärna kan göra. 

Anpassa utbildningsskalan

Den traditionella utbildningsskalans tågordning fungerar på hästar och raser som är ganska raka av naturen. Då kan man börja med att bara fokusera på takten. Men har du en häst som av naturen är snedare och rörligare som ex islandshästar, iberiska hästar och kallblodstravare samt i viss mån det moderna svenska halvblodet, då måste rakriktningen komma före takt. En häst som är snedare av naturen eller har skadat sig och återhämtar sig från en hälta ska ha rakriktning som prio ett. Före takt, lösgjordhet osv. Dessa hästar är ofta orena i takten utan att för den delen vara halta. De är bara väldigt sneda. 

”Rikta hästen rakt och rid den framåt” är ett berömt citat  från Gustav Steinbrecht. 

Vad han menade var rid på snedden och se till att den är framför skänkeln och inte bromsas i handen. 

Rid väl & genomtänkt!

 

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: