Drangelska unplugged

2019-08-14
22:53:19

75 % bättre

 

Återbesök av min eminenta hästfysioterapeut Helene Stridbeck. Walle har nu longerats sedan hon kom för att se honom första gången i början av juni. Han var då under en halv grad halt på höger bak. Knäet. 

Mysigt litet stall
Efter sen att vi flyttade till Gabriella Morells mysiga stall med endast 9 hästar så har Walle landat. Och eftersom det här stallet har en väldigt tillåtande och vänlig ton så har jag också fått låta mina mjuka bommar bli liggande på ridbanan i formation. Det har gjort att det är väldigt lätt göra den rakriktande longeringen som man förvisso också kan göra utan dessa mjuka bommar men som blir så mycket lättare med dem. 

 

Rakriktande longering
Upplägget har varit att göra det varannan dag enligt programmet. Skritt; totalt fyra gånger åt höger och fyra gånger åt vänster. Tre varv åt varje håll, varje gång. (45 sek) Halt, paus och varvbyte efter 45 sek. Pausen ska också vara 45 sek. Efter de första två veckorna lägger man till traven. Fyra varv totalt, tre varv åt varje håll ( 30 sek). Varvbyte och pausen ska vara ca 45 sek. 

Vecka in och vecka ut
Detta har vi gjort nu sedan vi flyttade in hos Gabriella. Och sedan 6 veckor sitter också Vera på fem minuter en gång i veckan i skritt. Nu kom domen. Helene var väldigt glatt överraskad och kunde konstatera att Walle är hela 75 % bättre enligt hennes bedömning. Gissa om jag blev glad! När man står där dag ut och dag in så är det inte lätt att se att det blir bättre. Det går så sakta, men säkert. 

Sjukgymnastik varje dag
Självklart har vi också gjort sjukgymnastik och detta varje dag. Ett urval av rörelser som man kan göra på stallgången för att stärka hästens bål och överlinje och bakknän. Jag har gjort dem samtidigt som jag har betat honom vid handen. De har nämligen inget gräs i hagen. På så vis har han heller inte varit så arg eftersom han både har haft magsår/magkatarr och ont i ryggen och rumpan och nacken. Det ena ger ofta det andra.  

Steg för steg

Vi fortsätter så klart lika långsamt och försiktigt på den inslagna vägen. Och kan nu konstatera att Walle gått från att för 1 ½ år sedan ha huggit och sparkat som en bestie vid borstning och sadling eller om man bara försökte närma sig med handen mot hans bröst. Och nu är han så förnöjd och vänlig och rar. Så har vi också ständigt koll på hans mage. Vi har lärt oss att se när han har lite ont i magen och kan då ge lite mer hösilage eller lite extra halm eller lite extra magkompositum. Så skönt är det när man ser att det går åt rätt håll. Och han är så grymt snygg nu. Börjar bli lika stor baktill som framtill och intrycket av en blandning av en bisonoxe och Paulo Roberto blir mindre för var dag. 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: